140305 Morgonmöte med Kronhjortar

Dagbok från skogen med och utan kamera

20140305

Tidig morgon och jag var knappt vaken när jag var ute o gick i skogen tillsammans med Victor (min Collie). Vi letade efter Kronhjortshorn.

Plötsligt hör jag kvistar som bryts av många hovar. Får se en stor flock Kronhjortar som travar sakta genom skogen på ca 150 m avstånd.

För att göra mig så osynlig som möjligt sätter jag mig ner på huk vid sidan om en stor gran, Victor har koppel på sig som tur är. Annars hade han sprungit iväg för att kolla.

Ser att ledarhjorten har gult sändarhalsband. Han har fällt sina horn för ett par veckor sedan eftersom basthornen redan har hunnit bli några centimeter. Det är minst 40 djur som kommer rakt mot mig, och jag hinner tänka ganska många fula ord för att jag inte har någon kamera med mig. Så himla typiskt när det händer spännande saker i skogen.

När ledarhjorten är 15-20m ifrån mig så tycker jag att det räcker, har inte lust att sitta mitt i en panikslagen kronhjortsflock när de inser att de har en människa bland sig....så jag reser mig upp och säger - Hej!

Ledarhjorten stirrar på mig, saktar av sin trav och viker av till höger och fortsätter i sakta tempo. Hela flocken passerar mig o Victor på bara några meters avstånd. Mitt hjärta slår ett litet extra glädjeslag.

En magisk morgonstund är över och jag ångrade mig lite för att jag fegade o reste mig, samtidigt som jag undrar hur det hade gått ifall jag inte hade rest mig upp. Förmodligen hade de nog bara hoppat till sidan lite och sprungit förbi oss. Ja - det lär jag inte få veta, för jag kommer nog aldrig att få uppleva detta fler gånger.

Så kan det gå när man är ute på vift i skogen en tidig onsdagsmorgon. Jag kan säga att jag vaknade! Trots att jag vet att det finns massor av djur i skogarna, så är det inte så ofta jag kommer så här nära. Jag måste ha gått tyst och haft vinden rätt.

Denna bild fick jag på ledarhjorten förra veckan. Jag tycker det är lite trist att se vilda djur med sändare, men det finns förhoppningsvis en viktig forskning för hjortarna.

Klicka på bilden så kommer Du

tillbaka till Björkebodas hemsida